DSİ Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Han KILIÇASLAN’dan Hidroelektrik Sektörüne Değerli Vurgular

HABERLER

Aralık 4, 2024

DSİ Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Han KILIÇASLAN’dan Hidroelektrik Sektörüne Değerli Vurgular

Zirvemizin 2. gününde, DSI Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Han Kılıçaslan, hidroelektrik enerji sektörüyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulu güç içindeki katkısının %59’a ulaşsa da enerji üretimindeki katkısının %47’de kalmasının sebepleri tartışıldı. Ayrıca, hidroelektrik enerjiye yönelik yanlış algılara dikkat çekildi ve hidroelektrik enerjinin düzenli enerji üretme kapasitesinin önemine vurgu yapıldı. Kılıçaslan, iklim değişikliğinin etkisiyle yaşanan su eksikliklerine karşı, hidroelektrik santrallerinin hibrit sistemlerle daha verimli hale getirilmesinin gerekliliğini belirtti.

Öne Çıkan Noktalar:

  • Kurulu Güç ve Hedefler:
    Türkiye genelinde 750 hidroelektrik santral (HES) bulunmakta, toplam kurulu güç 32.400 MW ve yıllık enerji üretimi 112 milyar kWh seviyesindedir. 2024-2028 arasında 4.620 MW’lık yeni kapasite hedeflenmektedir.

  • Hidroelektrik Enerji ve Yanlış Algılar:
    Hidroelektrik enerjinin, düzenli enerji üretemeyen diğer yenilenebilir kaynaklar arasında alternatifsiz bir kaynak olduğu vurgulandı. Bu doğrultuda, hidroelektrik enerjinin potansiyeli ve çevreye olan katkıları hakkında farkındalık oluşturulması gerektiği ifade edildi.

  • Hibrit Sistemler ve Yenilikçi Yatırımlar:
    HES’lerin, RES ve GES ile hibrit sistemler oluşturması gerektiği ve büyük projeler arasında yer alan Yusufeli Barajı gibi mühendislik başarılarının sektöre katkıları tartışıldı. Yusufeli Barajı, temelden 275 metre yüksekliği ile dünyada kendi sınıfında 5. sırada yer almaktadır.

  • Yüzer GES ve Verimlilik Artışı:
    Keban Barajı’ndaki 1 MW’lık yüzer GES pilot çalışmasıyla buharlaşma kayıplarının azaltılabileceği ve %10 daha fazla enerji üretilebileceği ortaya kondu. Türkiye’nin yüzey potansiyelinin sadece %10’unu kullanarak 50.000 MW’lık kurulu güç elde edilebileceği vurgulandı.

  • Eğitim ve Verimlilik:
    Sektörde daha nitelikli personel istihdamının önemine dikkat çekildi ve su ihtiyacının arttığı İç Anadolu ve Batı bölgelerindeki su projeleri için enerji projelerinin öncelik sıralamasında yaşanan zorluklar ele alındı.

Bu değerlendirmeler, hidroelektrik sektöründeki sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin güçlendirilmesi ve sektördeki verimliliğin artırılması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

tr_TRTurkish